Automatisch terugkerende incasso's

Automatische periodieke incasso’s tegen lage kosten en hoge conversie

Ik ben heel benieuwd hoe, en hoe snel, er een optie met Mollie komt voor maandelijkse termijnen die minstens net zo (goed) werkt als bij PayPro.
Daar werkt het gewoon goed, het kost alleen €40 p/m extra.

En er is nog het dingetje van de officiële machtiging. Bij beide partijen overigens.
Dit verhaal bij de CustomerAPI is dus niet rechtsgeldig: https://www.mollie.com/nl/support/post/hoe-verkrijg-ik-een-mandaat-van-mijn-klant-customer-voor-recurring/

Het gemak en overzicht bij PayPro is idd super.
Vooral de abonnementen werken perfect. Ik heb een klant met 5 abonnementsvormen opgezet, waarvan de 1ste maand voor €1 via een kortingscode. Dat kan gewoon binnen het product en na de 1ste maand gaat het automatisch over in het normale tarief.
Verandert het abonnement (upgrade/downgrade – leeftijd etc) dan kan je dit (weliswaar handmatig) in het scherm van de eerste aankoop gewoon aanpassen; bedrag en omschrijving wijzigen, opslaan en klaar. De klant krijgt automatisch mail dat zijn/haar abonnement is aangepast.

De betaalpagina mag wel wat moderner, maar daar wordt aan gewerkt.
Verder is de support ook heel netjes. Je kan gewoon bellen en ze gaan er mee aan de slag.
Een nadeel is wel dat al die modules extra geld kosten, dus het is een afweging.

Sinds kort heeft PayPro ook een Zapier koppeling zodat je bv direct de gegevens van de klant en aankoop in een autoresponder kan schieten (werkt bv perfect met Active Campaign en je kan direct een automation starten): https://zapier.com/
Voor velen volstaat een Free Plan: 5 ‘koppelingen’ en 100 ‘acties’ per maand.

Kosten

Kosten PayPro:
– Aansluitkosten: €50 (als je gaat verkopen)

– Module Betaalpagina: €15 p/m (zijn je producten, wanneer je geen e-commerce oplossing gebruikt zoals WooCommerce of Luondo. Wanneer je wel bv WooCommerce gebruikt kan je dit koppelen en hoef je deze module niet aan te zetten…behalve…)

– Module Abonnementen & Gespreid Betalen: €25 p/m (voor terugkerende betalingen. Wil je deze module gebruiken dan moet je OOK de module Betaalpagina aanzetten. Zo was het bij mij althans.
Deze module is een aanvulling op de betaalpagina. Naast ‘Directe Betaling’ heb je ook de opties ‘Abonnement’ en ‘Gespreid betalen’. Die staan er altijd, maar werken alleen als de module is ingeschakeld.

– Module Facturen: €7,50 p/m (stuurt direct een factuur mee die je zelf kan opmaken qua inhoud via ‘shortcodes’.

De verkopen kan je gratis exporteren in CSV en EXCEL + de facturen downloaden (zie screenshot).
De CSV kan je dan weer verwerken in je boekhoudprogramma.

paypro-betaalinstellingen paypro-verkopen-exporteren paypro-kies-type-betaling paypro-nieuw-product-toevoegen

Om te starten met Abonnementen betaal je dus €50 eenmalig + €40 (15+25) p/m + eventueel €7,50 voor de facturen.
Dat laatste heb ik zelf (nog) niet. Ik maak de eerste keer een factuur aan in mijn boekhoudprogramma en stuur daarna automatisch factuurherhalingen een maand later. Hoef ik het ook niet meer in te boeken.

Nadeel van de abonnementen is nog wel dat je niet Pro-Rata kan verwerken. Dus niet als iemand op de 20ste een abonnement aangaat dat ‘ie dan nog 10/31 van de maand betaald en elke volgende maand op de 1ste geïncasseerd wordt.
Je kan wel kiezen voor incasseren op de 1ste dag vd maand, maar de eerste maand wordt dan niet goed verrekend (hier zijn ze wel mee bezig, maar geen prio).

Verder kan je bij Abonnementen de prijs van de 1ste termijn anders instellen dan de overige termijnen. Handig als je bv opstartkosten hebt. Of juist een Actie.
Bij gespreid betalen kan je kiezen voor een x-aantal maanden + een ander totaalbedrag bij in 1x betalen, dus bv 12×100 of in 1x 1000 (2 maanden gratis).

Je kan ook de taal op de betaalpagina in het Nederlands, Duits, Engels of Spaans instellen. Vanuit je website kan je dan naar een specifieke taal linken.

En, zoals eerder genoemd maar ECHT een aanvulling: Je kan de verkoop via Zapier koppelen aan andere producten zoals een autoresponder. Bijna de beste feature die ze hebben haha.

Voor de rest moet je het maar even aan PayPro vragen 😉

UPDATE! (7 maart 2017)

Hèhè…het is zover!
Mollie biedt nu (eindelijk) betalingen voor abonnementen aan via een kant-en-klare module (deden het al via de API, maar dat is alleen voor programmeurs).
Ze doen dat via de WooCommerce Subscriptions plugin voor…WooCommerce 😉

WooCommerce Subscriptions

Ok. Dit is niet de goedkoopste plugin van/voor WC, maar omgerekend naar een maandbedrag betaal je ongeveer €16 per maand.
Dat is een hele besparing t.o.v. PayPro (minimaal €40) of Luondo (€37 uit mn hoofd, ik gebruikt het niet) en dus heel geschikt om mee te beginnen + het heeft een aantal features die bv PayPro niet heeft.

Enkele features:
– Verschillende periodes instelbaar (dag, week, maand, jaar + interval tussen 1 en 6 voor bv een kwartaal)
– Automatisch meerdere pogingen bij mislukte automatische incasso
– Klant kan Up- en Downgraden (of Pauzeren, waarbij jij kan instellen hoe vaak dat mag)
– Gratis-probeer-periode instellen (Free-trial)
– Automatisch Emails + facturen
– De mooiste: Prorating! Klant kan lid worden op de 20ste en betaald het automatisch berekende restbedrag van die maand en vanaf de 1ste van de volgende maand het volledige bedrag.

Bovendien kan je met WC (icm Mollie) je eigen betaalpagina(s) maken!
Daarin kan je allerlei zaken opnemen die het voor de klant makkelijker maken om daadwerkelijk over te gaan tot verkoop -> betere conversie.
Ik moet het zelf nog implementeren maar dit ziet er veelbelovend uit en wilde jullie dit niet onthouden, aangezien dit een actief topic is.

De plugin wordt nog geüpdate in de repository bij WordPress, maar je kan hem al via GitHub downloaden: https://github.com/mollie/WooCommerce

Succes met implementeren!

PS: Mollie is niet van plan om zelf productpagina’s toe te voegen (zoals bij PayPro), ze handelen alleen de betaling af.
In dit geval gebruik je dus WooCommerce voor (al) je producten.

Over de auteur

6 gedachten over “Automatische periodieke incasso’s tegen lage kosten en hoge conversie”

  1. Hey David!
   We zijn elkaar vaker tegengekomen tijdens integraties met iDEAL, haha.
   Bedankt voor je bijdrage!
   Ik ga de plugin gebruiken en zal mijn bevindingen hier aanvullen.
   Van wat ik lees is het de meest eenvoudige WP + iDEAL (Mollie) intergratie die nu ken.
   Cheers,
   Ronald

  1. Hallo Els,
   Je kan met Paytium automatisch terugkerende betalingen in WordPress aanmaken (https://www.paytium.nl/handleiding/recurring-payments/).
   Je maakt dan een ‘abonnement’ aan waarbij de eerste betaling via iDEAL (of een andere betaalmethode die je hebt ingesteld in Mollie) gaat, en de volgende periodieke afschrijvingen via SEPA incasso.
   De eerste betaling geldt als mandaat voor je automatische incasso’s.
   Vermeld dat wel duidelijk in je omschrijving en/of je voorwaarden!

   Het voordeel is dat je automatische betalingen geregeld zijn, het nadeel van deze constructie is dat het niet automatisch gekoppeld is met je leden-plugin.
   Je zult iemand daar dan handmatig toe moeten voegen en een toegangsniveau moeten geven.
   Jouw klant heeft ook geen inzicht in zijn/haar account, althans niet het gedeelte voor het het abonnement. Opzeggen is dus ook een handmatig proces.

   De beste optie is als je leden-plugin ondersteuning biedt voor betalingen via Mollie.
   Ik heb even gecheckt, maar die is er op dit moment niet voor pmPro (https://wordpress.org/support/topic/mollie-payment-possible/).
   Gebruik je pmPro op dit moment al? Of staan je opties nog open?

   Stuur anders even een email met wat je wilt bereiken, en waarmee. Dan kan ik beter helpen naar een oplossing die jij wenst.

 1. Hoi Ronald,

  Ik ben me nu een beetje aan het verdiepen in abonnementen. In eerste instantie wou ik voor Woocommerce Subscriptions gaan, maar ik vind hem best wel prijzig (maar als je het zo verdeelt over het jaar valt het inderdaad wel weer mee). Dus ben ik verder gaan kijken en kwam ik paytium tegen. Het nadeel is alleen dat mensen dan hun abonnement niet aan kunnen passen. Ik zit nu dus toch weer te denken aan de woocommerce plugin. Jij zegt dat je hem kan koppelen met Mollie, maar ik zie die payment gateway er nergens tussen staan? Alleen voor manual payments kan je die dan toevoegen volgens mij. Zou je misschien kunnen uitleggen hoe het precies zit? Bedankt alvast!

  1. Hoi Surayah,
   Woocommerce subscriptions en Mollie gaan heel goed samen.
   Ik heb er meerdere soorten abonnementen aan gekoppeld: jaarabonnemnten, maandabonnementen, maandabonnementen met Prorating (heel cool).
   Maar je kan er ook termijnbedragen aan koppelen. Kortom, zeer veelzijdig.
   En Mollie snapt het allemaal, ook als je een abonnement wijzigt of annuleert.
   Probeer gewoon Subscriptions 30 dagen uit, met Mollie in Test-modus. Dan kan je zelf als ‘klant’ verschillende vormen proberen. Je moet dan alleen de periode even inkorten, dus geen maandabonnement maar een dagabonnement. Of termijnbedragen van om de dag. Dan weet je binnen een week of de functie die jij zoekt voor je werkt.
   Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven